maandag 26 augustus 2013

Santenay Bourgogne

In juli werd het eindelijk mooi weer in Nederland, maar wij zijn volgens plan op vakantie gegaan naar het zuiden van Frankrijk. Via Metz-Nancy-Dyon is de Côte-d'Or altijd een alleszins prettige omgeving voor een tussenstop en niet voor het eerst hebben we daarvoor voor de camping van Santenay gekozen. In tegenstelling tot Beaune is hier altijd wel plaats en het is een mooi groen terrein met ruime plaatsen.
De voormalige verhuurorganisatie van de stacaravans schijnt zich nogal abrupt met alle hebben en houwen teruggetrokken te hebben, wat de exploitatie van de camping bemoeilijkt - zo hebben we vernomen - maar voorlopig is er een nieuwe beheerder en wordt alles goed onderhouden. Het terrein is er alleen maar aantrekkelijker van geworden.
Het was inmiddels zo'n 28 graden, we vonden een mooi plekje met voldoende schaduw en het beviel ons zo goed dat we 2 nachten zijn gebleven en op de terugreis opnieuw een paar dagen hier hebben doorgebracht.
De camping wordt geflankeerd door uitgestrekte wijngaarden, waar soms hard wordt gewerkt en waarboven op rustiger momenten roofvogels zoals de Rode Wouw rondcirkelen.
 






Om vogels te zien hoef je de camping niet te verlaten. Het zullen met name de omringende hoge coniferenhagen zijn, die o.a. de talrijke distelvinken aantrekkelijke nestgelegenheid bieden. De jonge puttertjes kunnen een behoorlijke keel opzetten en laten zich dan gemakkelijk vinden en zelfs benaderen.




Vlakbij de camping begint het fietspad naar Nolay. Een paar jaar geleden hebben we deze autovrije route over de vroegere spoorbaan tot ons genoegen gefietst, maar nu hadden we maar één fiets bij ons en hebben we een stuk gewandeld. Je gaat hier dwars door de wijngaarden op de grens van de Côte d'Or, want Santenay is het laatste dorp dat hiertoe behoort. De appelation Maranges behoort tot de Côtes de Beaune.



Maranges 1er Cru



Bermen vol bloemen en kruiden, die veel insecten en vlinders aantrekken, bospercelen en waterstroompjes met vogels en dan weer een open uitzicht op dorpen als Cheilly-les-Maranges, Dezize-les-Maranges en Sampigny-les-Maranges maken dit tot een afwisselend en boeiend traject.


dambordje


 




Zwartkop




Santenay zelf is een heel aardig dorp, dat niet alleen lekkere wijn produceert, maar ook over thermale bronnen beschikt en dus ook over een casino (vlakbij de camping!). Rondom het dorpsplein zijn enkele caves te vinden waar je wijnen kunt proeven en kopen, en ook twee restaurants. Uit ervaring weten we dat het bij Le Terroir goed toeven is!



Geen opmerkingen: