maandag 26 augustus 2013

Bourgogne 2: Nolay en omgeving


Van de plaatselijke wijnboeren vernamen we hoe hagelbuien in de voorbije weken in een oogwenk grote delen van o.a. hun Pommardoogst hebben vernietigd. Hagel in deze tijd van het jaar, als de trossen al aan de ranken hangen, is altijd funest. Tijdens onze laatste vakantiedagen leverden de vette wolkenpartijen hoogstens een enkele stevige regenbui op en verder alleen maar mooie luchten en mooi licht voor foto's.


Aan weerszijden van de hoofdweg van de Côte d'Or zijn er wijngaarden zover het oog reikt (bijna). Maar rijd je vandaar de heuvels in, kom je in de Hautes Côtes en daar tref je een afwisselender landschap. Wijngaarden worden afgewisseld met andere landbouwpercelen, weidegronden en - vooral hoger op de heuvels - bossen.
Rijdt van Pommard naar Saint-Romain, dan naar Rochepot met zijn mooie kasteel. En daal je dan via de steile D111 door weidevelden en bossen af naar Bout du Monde, leer je weer een heel andere Bourgogne kennen.


Het betere werk: hier wordt met de hand gesnoeid.

Donkere, dreigende luchten, maar als de zon door de wolken brak, losten de grijstonen op en  kleurden de korenvelden warm geel

Atalanta

Geelspriet dikkopje (geurstreep van het mannetje loopt niet evenwijdig aan de aders op de vleugel)



Uitzicht over de heuvels en het kasteel bij Rochepot



Van de D111E hadden we over bloemrijke weidelanden al een uitzicht op de kliffen die ons doel waren: Bout du Monde. Veel bloemen, veel bloemen en ik heb nog nooit zoveel verschillende soorten sprinkhanen gezien als dit jaar. Even een felle bui weerhield een Cirlgors er niet van om in een verre boomtop te blijven fluiten. Onmiddellijk daarop brak de zon weer door en liet zich niet meer verdrijven.

 



Vauchignon is een mooi gehucht, waar we even hebben rondgelopen. Maar hoewel het een prachtig wandelgebied is, zagen we er vanwege het late middaguur vanaf om de hele rondwandeling te maken en we zijn vanaf de parkeerplaats naar de waterval gelopen.




                             

Twee stroompjes komen bij een bruggetje bij elkaar.
Linksaf gaat een paadje langs de beek omhoog naar het punt waar deze uit de rotsen komt. Je kunt nog verder klauteren, maar na regen is dat een aardige slippartij.



Volg je het pad naar rechts  leidt dit door een weide naar de waterval, Le Bout du Monde. Er was de laatste tijd voldoende regen gevallen om iedereen van een mooi watergordijntje te laten genieten. Van hier stuitert het beekje in rap tempo naar omlaag naar Vauchignon


  


Fascinerend vind ik altijd wat het water in de loop van de tijd met de rotsen heeft gedaan. Meer informatie over deze omgeving o.a. op http://randos-en-bourgogne.pagesperso-orange.fr/textesSite/Combes_Cote-d'Or.html


Vauchignon


Je kunt rechtstreeks naar Nolay rijden, maar het landweggetje boven over biedt een prachtig uitzicht op het lager gelegen dorp en de weide omgeving.


De oude dorpskern van Nolay is bijzonder aardig met de middeleeuwse markthallen, het kleine kerkje en de oude huizen rond het centrale plein.


  




Geen opmerkingen: