donderdag 30 mei 2013

Groningen: Dollard Polder Breebaart

Het was steeds onze bedoeling geweest om naar het Dollardgebied te gaan, omdat dat tegenwoordig ook bekend staat om zijn vogelrijkdom. Het was echter al tegen half drie voor we Bourtange verlieten, dus het zou een snuffel-visit worden. 
Van Stadskanaal via Mussel en Jispsingbourtange voert de weg door een vriendelijk en kleinschalig landschap naar Bourtange. Van de streek noordelijk naar Winschoten en de Blauwe Stad kan nog hetzelfde gezegd worden, maar eenmaal boven Oostwold strekken zich de open ruime landbouwpercelen uit tot zover het oog reikt. Het koolzaad begon juist kleur te krijgen.


Het bezoekerscentrum Reidehoeve bij Termunten is niet alle dagen open, maar je kunt er wel goed de auto kwijt. Wij hebben ons nu beperkt tot een wandelingetje een stuk langs de Wadgeul, maar om meer te zien en voor de buitendijkse vogelkijkhut de Kiekkaaste moeten we maar eens een keer terugkomen.



De afstand van het pad tot de geul en de vogels is aanzienlijk. De schapenwei was wel open en we zijn een stukje naar de geul toegelopen, maar niet te ver omdat we de vogels niet wilden verstoren. Geen fraaie foto's, maar een impressie van wat je hier kunt tegenkomen. Een stuk of 20 lepelaars in dit voorste deel, her en der wat kluten, een groep kokmeeuwen en enkele aalscholvers op de zandplaat, enkele bergeenden slapend aan de rand. Daar vloog ook een grote zwerm kokmeeuwen op en een andere zilverflitsende wolk vormden de bontbekplevieren.



Bontbekplevieren


Achter de dijk honderden brandganzen. Van hoog in de lucht en laag over het water kwamen ze aanvliegen.






Onderlangs de dijk zijn we weer teruggelopen en toen zagen we ook verschillende steltlopers, niet alleen tureluurs en scholeksters, maar ook vermoedelijk verschillende soorten ruiters zoals groenpootruiter - ik ben er nog niet helemaal uit welke precies. Die foto's zijn niet best door de afstand en tegenlicht. Het lijkt me beslist de moeite waard om nog eens terug te komen naar Polder Breebaart, maar dan voor een hele dag, windstil en statief mee.


In de rietkragen zong een mannelijke rietgors uit volle borst



Geen opmerkingen: