zondag 19 mei 2013

Drente 1 mei: wandeling Gastersche Diep

Eindelijk: deze nacht heeft het nog gevroren, maar de dag brak aan met zon en zou ons zonnewarmte brengen. Goed weer voor een wandeling en we besloten daarvoor nogmaals naar het Drentsche Aa gebied te gaan en wel naar Gasteren. Voor wie het wil nadoen, zie Staatsbosbeheer Drentsche Aa route 5 door het dal van het Gastersche Diep en het Taarlosche Diep.

Gisteren bij de Tweelingen waren de Roodborsttapuiten te ver weg. Nu, bij het begin van onze wandeling, ontdekte ik er een, weliswaar vrij hoog in een boom, maar rustig op z'n plekje, zodat ik hem kon wel goed in de kijker kon krijgen. Leuke start van de wandeling!


Het zou een heerlijke wandeling worden door een prachtig gebied.
Mooi contrast van het hoger gelegen zandplateau  met het lagere beekdal. Het was nu vrij droog, maar onder nattere omstandigheden houd je geen droge voeten zonder passend schoeisel. Bloeiende bomen, oevers met bosanemonen en allerlei andere bloemen en kruiden, zoals, pinksterbloemen, Salomonszegel en dotterbloemen en dat alles vergezeld door een koor van vogels, zoals zwartkoppen, mezen, tjiftjaf en fitis, rietgorzen, boompiepers en vele anderen.




Kwelwater heeft door infiltratie in het zanddek en een lang verblijf onder het grondoppervlak een chemische
verandering ondergaan, waardoor bijvoorbeeld deze bruine verkleuringen zijn ontstaan. Het is geen vervuiling maar het resultaat van een natuurlijk proces.







Zulk mooi weer was het. En als je vanonder deze boom omhoog keek, zag je dit:


Grasmus en Geelgors, de twee G's van deze vakantie.
En nu de zon scheen, werden we eindelijk ook omringd door vlinders. Het Oranjetipje op de pinksterbloemen, de Citroenvlinder met voorkeur voor paardenbloemen, Dagpauwoog en Kleine Vos zochten warmte in het zand, Geaderd Witje van hot naar her.



Van het beekdal kwamen we op de heide en vandaar in de weiden, waar in de houtwal Gekraagde Roodstaarten waren, die zich niet al te dicht lieten benaderen, in tegenstelling tot de Boompiepers verderop langs de weg, die zich minder schuw lieten landen in het veld, ons nauwlettend in de gaten houdend, maar zonder meteen weg te vliegen.




We hebben in het beekdal veel grasmussen gezien en gehoord, maar het is me niet gelukt om een goede foto te maken, totdat we ten langen leste bij de auto kwamen. Daar hoorde ik het inmiddels bekende geluid en vond de vogel in een braambosje. Hebbes!


Geen opmerkingen: