De weersvoorspellingen waren gunstig en dus hebben we deze zondag onze wens gerealiseerd om een rondje Drentsche Aa te gaan fietsen. Deze link: Drentsche Aa, stemt aardig overeen met onze fietsronde, die we gestart zijn in Rolde. Via de hunebedden (bij de begraafplaats) hebben we de route opgepikt en daar kruiste een plaatselijke klootschietersgroep ons pad. De deelnemers liepen een flinke afstand voor dit spel en er werd in ontspannen en gezellige sfeer, maar wel serieus gespeeld. Wij hebben weer wat geleerd hierover en op wikipedia vond ik nog een aardige beschrijving, die daaraan nog iets toevoegde.
Dit eerste stuk ging over landweggetjes en fietspaden door de velden naar Anderen, een boerendorp met een historie die ver terug gaat in de tijd. De monumentale boerderijen worden voor allerlei commeriële doeleinden ingezet: antiek en brocante, B&B, "Droomhotel"...... Het zag er allemaal even vriendelijk en goed verzorgd uit.
Na Anderen bereikten we het beekdal van de Scheebroekerloop, aanzienlijk lager gelegen dan het omringende land. Het leek wel alsof er nog maar kort geleden aan de oevers was gewerkt. Een prachtig stukje land, waar bosanemonen in grote getale bloeiden en een ooievaar in z'n eentje z'n kostje bij elkaar zocht.
Het lijkt me ook mooi wandelen hier, maar nu hebben we een stuk gereden van de onverharde weg die de scheiding vormt tussen de hoge grootschalige akkerlanden en het lager gelegen beekdal. Het hoogteverschil is aanzienlijk en goed zichtbaar hier.
Een geelgors nam z'n gemak in het zonnetje. Alleen jammer, dat hij zo tussen de takjes van de boom bleef, zodat ik hem niet echt vrij in de lens kon krijgen.
Het is een mooi weggetje, geflankeerd door berken, dat tussen de akkerlanden enerzijds en de Westeresche lage landen anderzijds naar Anloo voert. Ik had geen idee dat het stroomgebied van de Drentsche Aa zo'n uitgestrekt natuurgebied omvat. Sowieso had ik aanvankelijk vergeefs gezocht naar de Drentsche Aa totdat ik las dat dit een verzamelnaam is voor een stelsel van slingerende beken (noord- en midden Drenthe), zoals het Oudemolense Diep en het Taarloosche Diep. Alleen het laatste deel is Drentsche Aa. Een weitje dat lekker in het zonnetje lag en uitzicht bood op de lage Westeresche landen, vormde een uitstekende pauzeplaats. Terwijl Rob even lekker lui achterover in het zonnetje lag (zulk lekker weer was het!), liep ik nog wat met de camera rond. Zwartkoppen, geelgorzen, de alomtegenwoordige tjiftjaf, koolmees, pimpelmees en fitis, witte kwikstaarten en te hoog in de lucht voor een mooie foto, een boomvalk. Maar ook een grasmus trok mijn aandacht, alleen zo beweeglijk en bij voorkeur in de bramenstruiken, dat hij lastig behoorlijk te fotograferen was. Soms lijkt het wel een spelletje dat die vogels met je spelen, alsof ze je in de maling nemen, heel frustrerend!
Weer verder. Over landweggetjes met enerzijds het bos en de kleine, door houtwallen omsloten percelen van het Gasterse Holt en anderzijds uitgestrekte landerijen. Bij een bos zagen we roodstaarttapuiten wegvliegen, maar we konden ze niet meer terugvinden. Wel veel pollen oxalis, nog amper in bloei, vergezeld van vingerhoedskruid op de bosbodem.
De eeuwenoude kerk van Anloo staat op een soort terp en de toren is al van verre zichtbaar. Met de oude Saksische boerderijen op de kerkbrink vormt dit het beschermde dorpsgezicht van Anloo. Het is een schilderachtige dorpje, maar ook heel levendig, o.a. door theeschenkerij De Homanshof, een naastgelegen informatiecentrum over de streek en een paar restaurants met gezellige terrassen, waar het goed toeven was in het zonnetje. We hebben een prima lunch genoten bij "Hollander".
Door het Kniphorstbos fietsten we, terwijl de middag inmiddels aardig op streek was, evenals de daarmee gepaard gaande drukte op deze zonnige zondag. Pas bij Schipborg ontmoetten we de Drentsche Aa.
En vooral daar en bij Zeegse, waar een Fletcher Hotel staat en waar de nodige uitspanningen te vinden zijn, was de recreatiedrukte goed voelbaar. Ook zandverstuivingsduinen in deze contreien zullen daar niet vreemd aan zijn. Goede bestemming voor rustiger tijden. Voorbij Oudemolen werd het weer wat rustiger. Het fietspad langs de weg biedt uitzicht over de naastgelegen natuurgebieden.
In het beekdal van het Taarloosche Diep waren verschillende waterplassen in de natte weiden, waar ganzen, eenden, maar ook kievieten en verschillende andere steltlopers hun heil hebben gezocht. De afstand was helaas te groot om zonder de vogels te verstoren, exacter te kunnen waarnemen. Evenals een stuk verderop was hier een ooievaarsnest, waar gebroed werd.
Dwars door het Ballooërveld zijn we naar Rolde teruggefietst.
Aan de rand van de zandvelden zat een koekoek in een boom naast het pad.
Ik ben afgestapt om een betere foto te maken, maar zonder paniek vloog de vogel steeds een stukje voor me weg en na een dag fietsen is het lastig om een camera met een zware lens stil genoeg te houden voor een perfecte foto. Maar toch, een koekoek hoor je vaker dan je hem ziet en daarom vind ik deze plaatjes toch leuk. We hebben een prachtige en heerlijke dag gehad!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten