donderdag 2 februari 2012

zaterdag 28 januari: Leuven

Dit weekend waren we met een groep sportvrienden in Leuven. Ons gezelschap, een sfeervol hotel en een prima restaurant stonden al haast garant voor een bijzonder aangenaam tijdverdrijf, maar de stadswandeling met twee gidsen voegde daar zeker iets aan toe. We beleefden het stedeschoon en de rijke historie van het oude Leuven met oog en oor.













Het Kloosterhotel stamt uit de 16e eeuw. In 1531 was het de verblijfplaats van de secretaris van Keizer Karel. Later werd het verbouwd tot klooster voor de Augsustijnen. Vanuit het autovrije straatje door de poort lopend, kun je de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Predikherenkerk ofwel Predikheren niet missen. Het is de oudste gotische kerk in Leuven en een van de eerste gotische kerken in België.  Het was oorspronkelijk een kerk van de dominicanen, ook wel predikheren genoemd.
 




Van hier liepen we door de Minderbroedersstraat verder de stad door richting het Grote Begijnhof.



We stonden even stil bij de Sint Antoniuskerk, waar Pater Damiaan is begraven, en kwamen bij het enige deel dat is overgebleven van de oude binnenmuur van de stad Leuven. Het maaiveld was vroeger hoger, waardoor de boogconstructie onzichtbaar was. Een met stenen opgevulde boogconstructie was veel moeilijker te ondermijnen voor eventuele aanvallers dan een massieve muur, omdat men precies de pijlers moest vinden om te ondergraven teneinde de muur in te laten storten. Kijk, dat soort details maakt een stadsverkenning met een gids nu leuk.



Geen opmerkingen: