zondag 12 februari 2012

Amsterdamse Waterleidingduinen Panneland

De laatste mooie vriesdag, deze zaterdag 11 februari, voor de dooi zal intreden. De voorspellingen voor zondag en navolgende dagen zijn bewolkt en allerlei neerslag en gladde toestanden. Wandelen in de Waterleidingduinen om nog even te genieten van dit heerlijke winterweer. Via de Pannelanderweg kwamen we bij het Nieuw Kanaal en dat bleek bevroren, maar over het kanaal rechtdoor stroomde het water goed door en daar profiteerden veel meerkoeten en eenden van. Een stel mannelijke brilduikers en 3 paartjes zaagbekken en natuurlijk heel veel meerkoeten kwamen direct in beeld.
Eenmaal overgestoken bij het Eiland van Rovers zagen we al snel een paar dodaars en een stuk verderop nog eentje. Voor het eerst dat ik deze duikertjes van zo dichtbij zag, prachtige beestjes.
Aan het eind sloegen we rechtsaf en daar zwommen (vrouwelijke) Nonnetjes tussen de meerkoeten en wat andere eenden. Nooit eerder Nonnetjes gezien, dus dat was al leuk. Ze waren behoorlijk schuw, vlogen bij onze nadering (hoewel we het pad niet verlieten) onmiddellijk op om een stuk verderop weer in het water te landen. Steeds weer. Mooie eendjes!

brilduiker boven (slechte foto) en onder een vrouwelijke Grote zaagbek



                                              mannetjes Zaagbek vliegt op

                                                 Dodaars


                                          dodaars en onder twee nonnetjes en mannelijke kuifeend

                                          nonnetje vond onze nadering verontrustend en vloog wat verder,
                                          de meerkoeten zochten het ook verderop

                   en dit is een houtsnip, die onbedoeld door ons werd opgeschrikt


Behalve de alomtegenwoordige meerkoeten hebben heel veel eenden in deze wateren hun heil gezocht, onder andere veel brilduikers. Door het voor mij ongewone verenkleed had ik eerst niet zo goed door dat ik hier met vrouwelijke (?) brilduikers te maken had, maar toen we de eenden van onderstaande foto's zagen met die typische bewegingen, moest ik onmiddellijk aan brilduikers denken.



Geen opmerkingen: