woensdag 28 december 2011

Tweede Kerstdag




Zoals gezegd, deze november en december zijn nauwelijks winters te noemen en dan is het misschien niet vreemd dat we nog een stel zweefvliegen in de tuin tegenkomen. Die profiteren nog even van het winteraanbod. Ook ons lokte het zonnetje naar buiten voor een bescheiden wandeling door het Jac.P. Thijssepark en de Braak. Aan de rand van het park bij de Landsscheidingssloot kwam een buizerd vanuit het bos aangevlogen en deed een rondje boven onze hoofden.





Is Primula niet een sleutel tot de lente? Er bloeien er vele op dit moment in het park. Digitalis geeft gewoonlijk kleur aan het zomerbos, maar heeft dit keer een kerstklok voor ons achtergelaten.
Een boomkruiper zocht zijn weg omhoog. Een paar bomen verderop plukte een boomklever met verve mos van de boomstam, waarschijnlijk op zoek naar larven en insekten. De mosplukken vlogen in het rond. Hij had het er zo druk mee dat het een poosje duurde voor hij mij in de gaten kreeg.







Een paar dagen geleden had ik hier samen met een vriendin gewandeld en toen hadden we een Dodaars gezien in de Landscheidingssloot. Dus lette ik ook nu goed op en speurde ik nog eens de slootkanten af, maar zoeken naar zo'n beest levert natuurlijk niets op. Wel leuk dat ik dit prachtig van mos gebouwde nestje tussen de kale takken, die over het water hingen, ontdekte! Welk vogeltje maakt zulke kunststukjes? 


Ook een gewone wilde eend kan gewoon mooi zijn, zeker in de warme gloed van een middagzon bij een donker wordende wolkenhemel. Winterkoninkjes vind je hier vaak scharrelend onder de oeverrand of, zoals hieronder om wat water in te nemen.



Ook heel gewoon, maar wie weerstaat de schoonheid van een reiger in middagzon? Aan de andere kant van het pad in de Braak gloeiden een paar van deze paddestoelen op een dode boomstam warm op met prachtige kleuren. Ik heb de soortnaam nog niet kunnen vinden.

                                                                                       

Met dit zonlicht tegen een donkere lucht is de vijver van de Charlotte van Montpensierlaan met de Kruiskerk op de achtergrond, extra mooi.




Geen opmerkingen: