vrijdag 9 oktober 2020

Hindeloopen


12 september: zwaar bewolkt, af en toe een miezertje en in de loop van de dag meer zon. We lieten de fiets dit keer achter en gingen met de auto naar Hindeloopen. Hindeloopen is een oud plaatsje aan de Zuiderzee/het IJsselmeer met een historie die vele eeuwen teruggaat. In de 13e eeuw kreeg Hindeloopen stadsrechten; zijn welvaart dankt het aan de zeevaart en de handel over m.n. de Oostzee. Omdat het stadje zelf geen grote haven had, was Amsterdam de thuishaven voor de Hindelooper fluitschepen. Zo kwam het dat Hindeloopen meer gericht was op Holland en overzeese landen dan op het Friese achterland, waardoor een eigen cultuur en taal konden ontstaan. Dat zien we tot op heden terug in de interieurschilderkunst en straatnaambordjes. De website Friesland Wonderland vertelt kort en vlot iets over de historie en enkele overblijfselen daarvan in het straatbeeld. Ik beperk me vooral tot een onze indrukken in foto's.












Op de Westerdijk keken we uit over het IJsselmeer en de talrijke windsurfers, van wie we de kleurrijke zeilen al van verre boven de daken van het stadje hadden zien zweven. Er stond een stevige bries. Langs de dijk lopend kwamen we bij de Grote Kerk op een plein waar ook het cultuurhistorisch Museum Hindeloopen zich bevindt.






Hindeloopen is een pittoresk plaatsje en heeft met zijn straatjes, steegjes, watertjes, bruggetjes en oude huisjes en fraaie gebouwen een geheel eigen charme. Voeg daar de vele leuke winkeltjes, gezellige restaurants en terrassen, het stadsmuseum en het schaatsmuseum, de mooie ligging aan het IJsselmeer en de watersportfaciliteiten aan toe en je snapt waarom de vele toeristen hier graag komen. Dat het de Hindeloopers zelf wel eens teveel wordt, vooral de verhuur en verkoop van de huizen voor toeristisch gebruik, haalde in 2020 zelfs het landelijke nieuws. Dat is de keerzijde van deze aantrekkingskracht. Op deze bewolkte dag buiten het hoogseizoen, was het nauwelijks druk te noemen, maar wel gezellig in het stadje. We hebben ons bezoek afgesloten met een heerlijke lunch op een terrasje aan de haven. De zon was inmiddels doorgebroken. 









 

Geen opmerkingen: