zondag 3 mei 2020

Vlinderen en kikkeren in de AWD

23 april: zon, blauwe lucht, weinig wind, koel begin van de ochtend, maar temperaturen oplopend naar zo'n 20°. Na lange tijd zijn we weer eens naar Panneland geweest. Een paartje kleine parelmoervlinders dartelde voor ons uit richting het Eiland van Rolvers, eentje ging even zitten voor een foto. 


Op het eiland zelf, bij de grote poel, waren verschillende mensen op zoek naar vlinders en boomkikkers. Een kleine zuringspanner trok mijn aandacht en een hooibeestje. Niet alleen hier, maar ook elders vierden kleine vuurvlinders de lente en ook het bont zandoogje liet zich regelmatig zien.




Ik was dus al weer helemaal in mijn element, maar de dag kon niet meer stuk toen we op twee verschillende plaatsen boomkikkers hebben gevonden. Nou ja, zelf gevonden.... een echtpaar was druk aan het fotograferen op een plekje bij het kanaal, dat kon niet missen. Toen ze plaats maakten voor ons kregen we de drie kikkers goed in het oog, flinke exemplaren! Eentje zat aanvankelijk apart op een tak, maar wilde plots graag aansluiten bij de andere twee. Een flinke sprong, mooie landing. Maar ja, kont aan kont - andersom is toch leuker. Drie op een rij. Wij gaven ruimte aan de volgende belangstellenden.








Eenmaal weg bij de voorste poel, zie je nauwelijks nog mensen. Een paar dwaalgasten zoals wij. Heerlijk is het daar en zo stil. Alleen de vogels lieten zich luidkeels horen. Hier en daar zag ik duinviooltjes, goed voor de vlinders. Tussen het frisse lenteblad volgde een zwartkop aandachtig onze bewegingen.










En zo troffen we ergens op een heel stil plekje een mevrouw die ons attent maakte op maar liefst 6 kikkertjes die zich daar verspreid over verschillende takken en pollen stil hielden. Zij ging weer verder, wij hebben in alle rust foto's kunnen maken. Zo mooi! Hier verschilden de boomkikkers van formaat, er waren een paar kleintjes bij.





Een groot exemplaar zat in het zonnetje op een berkenstam. Maar net toen we wilden weggaan, kwam hij in beweging en nam een flinke sprong naar een takje.




Even klaarmaken voor de volgende etappe.....



....korte landingsbaan..... even ophijsen en balans zoeken .....



.... klaar.....


.... af! De sprong zelf kon ik helaas niet goed vastleggen zonder het beestje in de weg te zitten .....


Maar het was een mooie landing en hij had z'n plekje blijkbaar gevonden, want nu bleef hij rustig zitten. Tijd voor ons om de dieren alleen te laten en op een mooi plekje bij een andere vijver ons picknickpakket aan te spreken.



Een paartje zandhagedissen hield zich schuil in de holte van een boom, het vrouwtje verscheen even in de zon, het mannetje bleef helemaal in de schaduw.


Het werd drukker in de middag, wij gingen terug naar huis om daar na te genieten.


Geen opmerkingen: