maandag 23 december 2013

Maastricht in kerstsferen


Maastricht is altijd gezellig en in kerstsfeer is het nog gezelliger..... en nog drukker in het laatste weekend voor de kerst! Of er nu wel of geen economische dip is!
Persoonlijk vind ik Wyck altijd een leuke wijk: mooie, oude panden die hun fraaie gevels nog grotendeels hebben weten te bewaren; leuke en lekkere winkels en restaurants, en op zaterdag is er altijd een levendige antiek- en curiosamarkt in de straat die van het station naar de St. Servaasbrug loopt.
In de Rechtstraat in Wyck viel het nog wel mee met de drukte, tenzij je een van de snuisterijenwinkeltjes in wilde: vol van snuffelende en koopgrage vrouwen - de mannen wachtten wijselijk buiten!


Als je eenmaal over de St. Servaasbrug loopt, zie je de drommen mensen al in de winkelstraten. Linksaf zijn een paar mooie straatjes met vooral mooie en chique modewinkels. In dit deel van de stad kun je schoenen kopen voor prijzen, die voor anderen meer dan een weekloon zijn. Kom je richting het Vrijthof op het St Amorsplein en zoek je nog een leuk cadeautje voor iemand, dan zijn er in de Sporenstraat twee heel leuke winkeltjes vol nuttige, maar vooral ook overbodige snuisterijen in allerlei prijzen. Ik kan hier nooit zomaar aan voorbij gaan.



In de Plattielstraat is het altijd gezellig met aan de ene kant winkeltjes en aan de andere kant de eetcafé's en (verwarmde) terrassen. Op het Vrijthof ga je naar een terras voor de gezelligheid, voor een pils en een hapje, in de meeste gevallen niet voor de geweldige kwaliteit van het eten. 


Nu is er de kerstmarkt, met de ijsbaan, het reuzenrad en de caroussel en meer van dat soort vertier. En vooral héél véél eten: frieten, vette worsten en druipende hamburgers, grote (overigens goede) vleesspiezen, snoepen en suikers en chocolade...... Maar ook schalen vol gebakken champignons, aardappelkoekjes en andere streekgerechten, waarin de invloed van het nabije buitenland duidelijk aanwezig is.







En overal heel veel mutsen, in allerlei kleuren, soorten en maten.... Alsof het al koud was.


 
 En gelukkig hier en daar een stalletje met iets dat op kerst leek


of producten van nijverheid zoals deze olijvenhouten keukenattributen


En dit is niet het gereedschap, waarmee het gemaakt is. dit zijn chocolade werktuigen:



Terug in de feestelijk versierde winkelstraten. Zelfs in de boekhandel in de oude Dominicanenkerk was het zo druk, dat we gevlucht zijn. Het was leuk geweest en er wachtte ons andere gezelligheid.


We wensen iedereen fijne kerstdagen!

Geen opmerkingen: