maandag 23 december 2013

Langs de Maas van Maastricht naar Eijsden: de Eijsder Beemden

Fietsend van Maastricht naar Eijsden over de Oosterweg kun je zo'n 3 km ten noorden van Eijsden bij Camping De Oosterdriessen een fietspad rechtsaf nemen. Je komt dan vanzelf bij de Kasteellaan die naar de ingang van het natuurgebied de Eijsder Beemden leidt. Nog voor de parkeerplaats ligt Grand Café Portofino en laten daar op het voorzijde-terras nu een paar stoelen precies de zon vangen! Die uitnodiging lieten we niet aan ons voorbijgaan en zo zaten we op deze decembermiddag heerlijk in het zonnetje aan de warme chocolademelk en apfelstrudel. Aldus gesterkt gingen we aan de wandel, rechtsaf het gebied in. In het bos schoten enkele konijntjes weg en schitterden nog wat paddenstoelen warm in de namiddagzon.


Daarna werd het lekker baggeren, want dit terrein wordt behoorlijk op de schop genomen. Blijkbaar voldoet nog niet het hele gebied aan de actuele beheers- en inrichtingseisen. Overigens wordt hier tegenwoordig veel aan de natuur zelf overgelaten. Vanaf 1994, toen het Limburgs Landschap dit gebied in handen kreeg, voert men een extensief beheer. In tegenstelling tot de Kleine Weerd bij Maastricht, waar we eerder waren, wordt dit terrein wel gedurende het hele jaar begraasd door konikspaarden en galloways. Op de noordelijke punt, waar we nu liepen, hebben wij de dieren niet gezien. Hier is trouwens vrij veel bos met open plekken van ruige gras- en kruidenland vooral aan de waterzijde.


Tussen de beemden en de hoofdgeul van de Maas ligt o.a. deze flinke plas met in het midden een eilandje. Dit zal een van de grindputten zijn. De grote zilverreiger stond helemaal aan de overkant, maar vloog toch weg toen wij kwamen aanlopen. Het waren vooral enkele zwanen, wilde eenden en meerkoeten, die deze plas bevolkten. Aan de randen in de schaduw lag een dun laagje ijs.





We hadden de indruk dat er op dit deel veel bomen zijn weggekapt om het terrein meer open te maken. Aan de overzijde de Belgische heuvels.



We bleken op een soort schiereiland te lopen, omringd door de Maaswateren. Bijna helemaal kaal gekapt, deze landtong. In het water waren heel veel waterhoenen, maar ook futen doken overal op en onder; er zwom eveneens een bescheiden gezelschap (waarschijnlijk) kuifeenden.






Het werd tijd om terug naar Maastricht te gaan. Voor en ten zuiden van de entree is het terrein veel meer open grasland. Vermoedelijk grazen de kuddes hier meer. Veel vogels zijn daar. Zwermen kramsvogels bevolkten de toppen van de bomen en ook groenlingen hebben we gezien.
Bij een andere gelegenheid gaan we dit deel van het terrein eens verkennen, misschien binnenkort, maar anders lijkt het voorjaar me een uitgelezen tijd om in deze beemden rond te struinen.

En Eijsden zelf is best een aardig plaatsje, waar zich bovendien een geweldige ijs- annex koffie- en chocoladesalon bevindt. Ook de omgeving met de fruitboomgaarden is de moeite waard. Dus we komen hier zeker weer eens terug.


Meer informatie o.a. op:
Limburgs Landschap en http://www.sintpietersberg.org/natuur_landschap/gebied03.html
Ook: Maas in Beeld

Geen opmerkingen: