zondag 22 december 2013

Langs de Maas van Maastricht naar Eijsden


Een paar dagen Maastricht op familiebezoek met tussentijds gelegenheid voor een uitstapje. Terwijl het in het noordwesten grauw en bewolkt was, werd vrijdag de 13e voor ons een heerlijke zonnige decemberdag. 
Langs de Maas fietsten we naar het zuiden voorbij het Bonnefantenmuseum het centrum uit en zo kwamen we bij het natuurgebiedje Kleine Weerd. Daar hebben we de fiets tegen een dikke boom gezet en dit stukje natuur een beetje verkend. Het bleek een ruig terrein, vol met de staken van uitgebloeide kruiden en langs het pad en langs de Maas verschillende bomen, waarvan vele volledig overgroeid waren door clematis. Wolken vinken en putters vlogen daaruit op om bij onze nadering een stukje verderop in elzen en kaderbollen weer te landen. Kool- en pimpelmezen zijn steevast ook van de partij en tijdens ons loopje hoorden we ook een enkel winterkoninkje. Kraaien en een buizerd. 
Het had 's nachts een beetje gevroren en op schaduwplaatsen was het gras nog berijpt. Nu kleurde de bijna wolkenloze lucht de Maas intens blauw.


"Onbekommerd" Jac.P. Thijsse 1865-1965 - standbeeld in natuurgebied Kleine Weerd ter ere van de in Maastricht geboren Jac. P. Thijsse. Uitzicht over de Maas op de Kennedybrug en de nieuwbouw, daarachter het oude centrum van Maastricht. Rechts nog een wilg op de punt van het eilandje van het Gouvernement.



Massa's kaderbollen en pluizige kruiden, mooi in het tegenlicht van de lage winterzon.


Bomen overgroeid met wilde bosrank en wat maakt clematis toch prachtige pluizen!

Het gebiedje is niet zo groot en na enige tijd stapten we weer op de fiets om over het pad langs de Maas verder te rijden. Bij de Pietersplas was alles omgeploegd en kaal, modderig. Vandaar moesten we een stuk langs de weg om bij de Eijsder Beemden te komen.

Op het internet vond ik uitgebreide informatie over de ontwikkeling van Kleine Weerd tot ca. 2007. Op onze wandeling hebben we geen grote watergeul en ook geen konikspaarden, noch andere grazers gezien, dus vermoedelijk zijn de plannen waarover in dit stuk gesproken wordt, (nog) niet gerealiseerd.
http://www.maasinbeeld.nl/publicaties/Kleine_Weerd_lr.pdf





Geen opmerkingen: