zondag 1 april 2012

Lente in Amstelveen: Keizer Karelweg - Broersepark - Laan Walcheren

Zelfs een doorgaande autorijke route als de Keizer Karelweg is mooi als de bomen in het voorjaar bloeien: het lichte roze boven het donkergroen van de geschoren taxushagen, met als extra toegift deze roze schoonheid op de hoek van de Groen van Prinstererlaan; ook de magnolia's staan nu in bloei. Inmiddels heeft de bijna zomerse warmte van de afgelopen week vanaf donderdag plaats gemaakt voor koudere lucht uit het noorden. De wind wakkert aan en de winterjassen kunnen weer van de kapstok. Maar zolang de wind geen storm wordt en geen regen met zich meebrengt, kunnen we nog even van dit voorjaarsfeest genieten.


Naast de natuurlijke voorjaarsverjongingskuur heeft het Broersepark ook een onderhouds-facelift gekregen. Bruggen zijn al eerder vernieuwd, nu ook de entree en het speelpleintje aan de kant van Parklaan.




De oude volières hebben dankzij bewonersprotesten tot nog toe de gemeentebezuinigingen overleefd. Nu het lente is zijn de vogels weer buiten en dan is het best leuk om eens een kijkje te gaan nemen. En waar anders vind je nog zwarte zwanen dan hier? De watervogels zijn altijd in trek bij de kindertjes, die hier graag brood komen voeren. En of je nu hier komt of bij de winkels op de Amsterdamseweg, je komt altijd wel bekenden tegen, want Amstelveen mag zich dan als stad willen profileren, het dorpse en kleinschalige is gelukkig nog niet verdwenen.








Dreigende luchten en zon geven samen mooie lichteffecten. Op de achtergrond de torenspits van de Annakerk, een vertrouwd beeld in oud Amstelveen. Hoe lang nog?



Langs de spoorbaan zijn de volkstuintjes inmiddels weg en geëgaliseerd om plaats te maken voor een ecologische groenstrook en wandelpad. Het achterliggende doel van de maatregelen is de waterkwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. Wel sneu voor de tuinders, maar misschien kunnen we er straks met z'n allen van genieten en profiteren.


 Laan Walcheren

Geen opmerkingen: