vrijdag 13 april 2012

Paaszondag Amsterdamse Bos: Japanse tuin

Zondagmorgen, 10 uur, fris maar zonnig. In de Japanse tuin staan de kersenbomen nog volop in bloei, al begint het eerste groen al door te schemeren. De cirkelvormige boomgaard van Japanse kers vorm het hart van deze tuin. Een flinke wal rondom, beplant met een rand van hoge grassen en daarachter een indrukwekkende haag van rhododendrons, geeft de tuin beschutting en een vorm van intimiteit. De bomen staan ritmisch op rij, de stenen wanden langs het pad en het groene gras noden uit tot verpozen. Alles straalt rust uit. Buiten de wal komen de kruiden op en herken je al zevenblad, dovennetel en wat dies meer zij. Een veelheid aan kruiden zal hier in de zomer de tuin kleur geven en voedsel bieden aan vele insekten en vogels.
Die ongeorganiseerde rommeligheid spreekt mij meer aan dan de geschoren velden en keurige rijen van de binnentuin, maar het moet gezegd: zeker nu de kersenbomen bloeien in de lentezon, is het goed toeven en genieten van de weldadige rust in deze tuin.




De rhododendrons lijken vorstschade te hebben opgelopen, maar er zijn gelukkig (vooral bovenin de struiken) vele groene knoppen, die een mooie bloei beloven. Veel vogels in de omringende bossages, merels en vinken duiken - soms met een bek vol stro - de "rhodo's" in, wat doet vermoeden dat vele vogels hier een goede broedplaats gevonden hebben.





We horen vele tjiftjafs en fitissen. Het gebabbel en de mooie riedels van de zwartkop worden weer in mijn herinnering teruggeroepen, wanneer we een heel groepje in de bosjes en de wilgen tegenkomen. Iets verder, hoog in de lucht, zweeft een sperwer.





Geen opmerkingen: