donderdag 5 juli 2018

Wieringen - Kleiput Vatrop en onder de dijk

In het najaar van 2015 waren we voor het eerst op Wieringen bij kleiput Vatrop. Dit keer hebben we een fietstochtje op Wieringen gestart aan de rand van Den Oever om via Oosterland eerst naar Vatrop te rijden. Dit jaargetijde zorgde voor een andere belevenis. Op het schelpeneiland was een klein aantal sterns, maar een flinke populatie kluten. Op de zand-schelpenbanken zijn de pulletjes op het oog niet terug te vinden, maar hier en daar waren ze langs de waterkant beter zichtbaar. De afstand is aanzienlijk, maar zodra ze onze belangstelling opmerkten, tippelden ze rap de rietkraag of het gras in en anders sloegen de ouders wel alarm. Het was er in ieder geval een levendige bedoening, mede doordat de volwassen vogels regelmatig naar de andere kant van de dijk vlogen om aan de wadzijde voedsel te gaan zoeken.





Langs de kleiput liepen wij over de dijk richting Den Oever. Van de vorige keer wisten we dat daar aan het eind veel vogels konden zitten.




Ook dit keer bleek de zwarte streep die wij in de verte zagen, bij het naderen een grote rij vogels te zijn, die op en bij het strand hun rust namen. Keurig op soort. Scholeksters en meeuwen en tureluurs.


 Veel bergeenden en veel tureluurs waren in het water, tezamen met (rose) grutto's in het gelid. De tureluurs waren ongedurig en vlogen steeds met grote groepen weer op om weer een stuk verderop te landen of nog verder weg te vliegen. Ook de kluten zorgden voor wat onrust zo nu dan, maar verder was het erg rustig. Andere steltlopers waren er ook wel, maar moeilijk te onderscheiden. Ik wilde niet teveel naderen teneinde de rustende vogels niet te verstoren.




Een satelietopname van de aarde? Nee, de modderige waterkant van het wad bij eb.





Geen opmerkingen: