vrijdag 2 mei 2014

19 april: rondje Paterswolde

Deze laatste ochtend was voor Paterswolde en omgeving. Paterswolde ligt voor een deel in Drenthe en is een combigemeente met Eelde. Het Paterswoldse meer is ontstaan door veenafgravingen en is met het Hoornsemeer tot een groot meer geworden dat vooral bij watersporters geliefd is. Heel anders dus dan het Zuidlaardermeer.
Over de Meerweg aan de zuidkant van het Paterswoldse meer fietsten we naar de Hoornsedijk. Aan de Meerweg zijn jachthavens en enkele mooie oude huizen en boerderijtjes. Heel karakteristiek is de Paalkoepel uit 1908, nu in gebruik als restaurant en met een mooi terras aan het water. Het aangrenzende gebied was juist geheel op de schop genomen ten dienste van de zomerrecreatie. Het zal hier dan wel drukker zijn dan nu het geval was.





Ergens heb ik een beschrijving gezien over de Hoornsedijk, dat het de mooiste dijk van Nederland is. Wel, ik ken meer mooie dijkjes, maar het is zeker de moeite van een fietstocht of wandeling waard.







Reeds van ver zie je deze molen staan: De Helper, gebouwd in 1863 ten zuiden van stad Groningen, later in onbruik en verval geraakt, afgebroken in 1969 en hier aan de oostzijde van het Paterwoldse meer in 1971 weer opgebouwd. De molen is nu in gebruik voor watercirculatie van de sloten. Het naastgelegen sluisje was in groot onderhoud, maar we konden gelukkig over een noodbrug verder.



Aan de woonboten konden we al merken dat we Groningen naderden en we hadden besloten via deze zijde van het meer terug te rijden, het eerste stuk over het fietspad dat hier langs het  meer leidde.




Eenmaal terug bij ons uitgangspunt verkenden we nog een stukje van de polder en de bossen ten zuiden van Paterswolde. Veel mooie huizen en ook landgoederen. Net buiten het dorp werd de houtstapel voor het paasvuur opgebouwd. Karretjes en opleggers vol tuinhout en afval reden af en aan. Het bordje Drentsch weide ijs was heel aanlokkelijk en we kunnen iedereen een stop voor zo'n heerlijk ijsje aanbevelen!










Een van de landgoederen is Vosbergen; het huis is nu Muziekinstrumenten museum en het is een prachtig landgoed om rond te wandelen of te fietsen. Voor ons was de tijd nu echter op, we moesten weer naar huis. We hebben genoten van een paar heerlijke dagen op de grens van Drenthe en Groningen.

Geen opmerkingen: