Het dorpje Well aan de Maas bestaat al eeuwenlang en dankt zijn naam en in feite zijn bestaan aan het feit dat men hier gemakkelijk de Maas kon oversteken. Dit komt omdat de rivier hier een bocht maakt, waardoor het water niet van zuid naar noord stroomt, maar van oost naar west. Deze stroming in combinatie met de gewoonlijk westenwinden, maakte de kans op afdrijven gering. Daarom kwam hier een overzet- en aanlegplaats die men in de Middeleeuwen Welle noemde, wat aanlegplaats - oever of kade langs een rivier betekent. Deze en meer interessante informatie over Well vond ik op: Archief Well
Dit wist ik nog niet toen we hier bij onze B&B aankwamen, die men niet ten onrechte La Belle Meuse heeft genoemd. Het is een mooi oud herenhuis op de kade van de Maas, waar dinsdag de zon en een donker wolkendek een spel speelden wie de sterkste zou zijn. Dat leverde in de namiddag prachtige luchten en lichteffecten op over die mooie Maas.
Nog altijd steekt veel verkeer hier de Maas over, maar nu over een brug. Vrachtboten - de een nog groter dan de ander - voeren af en aan en kruisten het wegverkeer. Er moet nog wel een fietspontje naar de overkant zijn, maar dat hebben wij niet in bedrijf gezien. Grote rivieren hebben met de spiegeling van de luchten in het water, de invloed van de elementen en met hun scheepsverkeer altijd een eigen dynamiek en schoonheid.
Die elementen kunnen ervoor zorgen dat de Maas niet alleen maar mooi, maar soms ook bedreigend kan zijn. O.a. in januari 2011 hebben wij zelf in Maastricht gezien hoe hoog het water kan komen na een periode van hevige regenval, hoe het dan bruin en wild stroomt en kolkt vlak onder de brugbogen van de St. Servaesbrug door. En dat was niets vergeleken met wat men hier in 1993 en opnieuw in 1995 heeft meegemaakt toen grote oppervlakten in Limburg door de Maas zijn overstroomd. Evenals in veel andere plaatsen in (o.a.) Limburg heeft men in Well later voorzieningen getroffen om bij dreigende overstromingen de kademuren te kunnen verhogen met demontabele waterkeringen, zoals hier op de kade voor onze B&B.
Ook ons gasthuis was in beide jaren niet gespaard gebleven voor het water. Onze gastvrouw heeft ons daarover verteld bij heerlijke koffie en appeltaart en dat is meteen wat een B&B zo leuk maakt: het persoonlijke element. Die elementen waren ook heel speels in concrete vorm aanwezig.
We hadden een riant verblijf op de eerste etage met door het dakkantelraam uitzicht op de Maas: het kapelletje van de begraafplaats enerzijds en de fabriekssilo's in de haven anderzijds.
We hadden gekozen voor een arrangement van twee nachten met op dinsdagavond een heerlijk viergangendiner aan de overkant in Restaurant Brienen aan de Maas. En dat is ons alles uitstekend bevallen!
Well is een vriendelijk dorpje en er staan wat aardige oude huizen in de dorpsstraat.
Om de oversteekplaats in de Maas te bewaken is ooit een donjon gebouwd. Later werd dat het Kasteel van Well, de trots van het dorp, nu in gebruik als opleidingsinstituut. Door de kale bomen en struiken was het kasteel nu in z'n geheel goed te zien.
Arcen, eveneens aan de Maas
Arcen ligt iets ten zuiden van Well en staat bekend om de Tuinen van Arcen. In de winter heb je daar weinig te zoeken, maar als het seizoen eenmaal op gang komt, zal het er heeeel wat drukker zijn! Ik ben wel tuinenliefhebber, maar die drukte weerhoudt me al snel van een bezoek. Nu vonden we het een aardig dorpje met wat leuke winkeltjes en genoeg café's en restaurantjes rond het dorpsplein. Wij hebben er even een rondje gelopen en wat leuke snuisterijen gekocht voor we terugkeerden naar Well.
Het moge duidelijk zijn: we waren hier aan de vooravond van Carnaval!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten