donderdag 13 juli 2023

Drents-Friese Wold : fietstocht door boswachterij Appelscha en het Aekinger Zand (Kale Duinen)

Zoals gezegd: camping De Groene Weide was een uitstekend vertrekpunt voor wandelingen en fietstochten in het Drents-Friese Wold. Op wat korte wandelingen in de directe omgeving na, hebben wij vooral van de fiets gebruik gemaakt. Via de fietsknooppunten van het Fietsnetwerk kun je iedere gewenste route uitstippelen en desgewenst onderweg weer aanpassen. Het fietspad aan de overkant van de weg leidde naar kpt 68. Verder noordwaarts trapten we naar kpt 63 langs de rand van boswachterij Appelscha. Deze boswachterij is één van de verschillende gebieden van het park. Het nationale park bestaat in feite pas sinds 2000 toen verschillende natuurorganisaties en particuliere eigenaren hun gronden samenvoegden tot één groot natuurgebied. 



Appelscha ligt al over de grens van Drenthe in de provincie Friesland en is goed voor de boodschappen, een versnapering op een gezellig terras, er is een VVV kantoor en wat vertier voor wie dat zoekt. Aan de rand van het bos is het bezoekerscentrum een goed uitgangspunt voor wie het natuurgebied wil gaan verkennen. Voor kinderen zijn er m.n. in de vakanties ook allerlei activiteiten. Nu was het er doodstil. Wij hebben er even genoten van de wilde bloemenakkers die de imkersvereniging Ooststellingwerf samen met Staatsbosbeheer heeft aangelegd en onderhoudt ter bevordering van de biodiversiteit en leefmilieu voor allerlei insecten. 


Een mooie route terug kan gaan over de paden van het Aekingerzand, ook wel de Kale Duinen genoemd. Dit stuifzandgebied is ontstaan door het vroegere afplaggen van de heide. Om zandverstuivingen tegen te gaan, zijn hier begin 20e eeuw bomen geplant. Een aantal jaren geleden besloot Staatsbosbeheer bomen te kappen om o.a. de zandhagedis en verschillende vogels weer meer kans te geven. Hier en daar zie je vliegdennen op een heuveltje staan, wat eens te meer duidelijk maakt hoe de boomwortels het zand vasthouden. Wij hebben een keer onder een paar bomen een rustplekje gevonden. Roodborsttapuiten zongen op vooruitgeschoven posities, vinken en mezen struinden de bomen af op zoek naar voedsel en zowel in de eik boven ons hoofd als op het zandpaadje aan onze voeten hielden geelgorzen ons gezelschap. Er vlogen veel eikenbladrollertjes rond en een tjiftjaf had er zijn bek vol van.






De hoge uitkijktoren hebben we overgeslagen, maar bij de Grenspoel zijn we afgestapt en hebben we een stukje gelopen. Er is een rondwandeling van bijna 6 km uitgezet in het Aekingerzand, die o.a. dit mooie meer aandoet. Wij hebben onbedoeld de rust van de grauwe ganzen op de oever verstoord die met hun al uit de kluiten gewassen kroost snel naar het water waggelden. Maar terwijl een boompieper met zijn welluidende zang mijn aandacht trok en ik een hooibeestje op een bloem ontdekte, werd ik op de zachte vochtige bodem verrast met bedjes zonnedauw. Altijd wel bijzonder en prachtig!





Op andere plaatsen sprongen het rood en geel van grote bedden zuring en plakkaten muurpeper er mooi uit tussen de grassen en heidepollen op de zandgronden.




En op vele plaatsen onderweg vonden we water - van drassige gronden tot fraaie vennen en mooie meertjes. Belangrijke biotopen voor watervogels, libellen en amfibieën. 




Geen opmerkingen: