maandag 19 maart 2018

't kan vriezen, 't kan dooien : van -10 naar +10


Begin maart werd het dan toch eindelijk winter en er kon zelfs her en der op natuurijs geschaatst worden. Door de straffe wind en de zon die regelmatig scheen en aan kracht begon te winnen, waren er ook veel open plekken. Op dat soort plaatsen in de Middelpolder hadden de smienten zich verzameld. Er werd deze dagen veel over gevoelstemperaturen gesproken, wintermutsen en dikke jassen kwamen alsnog goed van pas. Ook de smientjes zetten een hoge borst op tegen de kou en ik kon merken dat ze hun energie spaarden. Gewoonlijk zwemmen ze weg of vliegen op als je in de buurt komt en van de fiets stapt, maar nu kon ik aan de graskant plaatsnemen zonder de gebruikelijke paniekreacties tot gevolg. Een paartje wilde eenden bleef eveneens rustig naast me liggen en maakte er ook geen werk van om weg te komen.





Grazen, glibberen, fluiten en vooral veel op de plaats rust.







De Middelpolder ligt tussen de hoogbouw van Amsterdam en Amstelveen. Een rondje is snel gefietst, als je een beetje doortrapt. Maar voor wie tijd en aandacht heeft, valt er altijd wel wat te beleven en te genieten. Een kostbaar stukje groen tussen de grootsteedse bebouwing. Waardevol voor mens en dier, want het natuurgebied Amstelland doet het nog steeds goed bij de weidevogels. Het zal niet lang duren voor de eerste grutto's en wulpen hier weer neerstrijken in aantallen die al jaren redelijk constant zijn. Er wordt door verschillende organisaties en belanghebbenden samengewerkt om dat minimaal in stand te houden en daartoe behoren ook de boeren met goede initiatieven. Ik hoop er nog lang van te kunnen genieten!


Binnen luttele dagen waaide de wind uit een andere hoek en schoten de temperaturen omhoog. Het voorjaar liet zich voelen! Een week later later zag ik hier en daar een scholekster en ook de kieviten waren met enkelingen teruggekeerd. Maar de andere weidevogels laten nog even op zich wachten en ze hebben gelijk, want maart roert met recht zijn staart nu de noordoosten winden het kwik weer tot onder nul laten dalen. Nog even geduld.

Geen opmerkingen: