donderdag 9 oktober 2014

Wandeling door de Groote Peel


Het weer was aanvankelijk niet helemaal zeker, maar ook op deze 25e septemberdag zomerde het nog steeds. Dat werd volop genieten op onze wandeling door de Groote Peel.


De berken laten hun blad al vallen, de varens kleuren bruin, de eiken volgen nog aarzelend hun voorbeeld en paddenstoelen schieten uit de grond of sieren stervende bomen. Maar vlinders en libellen fladderen en flitsen ons nog steeds alom om het hoofd op deze warme nazomerdag.

Kleine vuurvlinder







Berkenzwam
Dit pad loopt dwars door de vennen.
Een wandeling door de Groote Peel is een gevarieerde wandeling. Bossen, open gras- en heidevelden, en vennen wisselen elkaar af. De heide was nu grotendeels uitgebloeid, maar hier en daar kleurde nog een pol struik- of dopheide. Hoewel dit gebied bekend staat om de vogelrijkdom, hebben we op deze dag (overigens net als bij een vorige gelegenheid) weinig vogels gezien. Op de grote plassen waren wel wat ganzen, eenden en meerkoeten, maar verder was het erg stil. Zangvogels hebben we wel gehoord en gezien, zoals bijvoorbeeld de roodborsttapuit, maar dan op zo'n afstand dat er geen mooie foto's gemaakt konden worden. Helemaal niet erg, het ging ook om de wandeling door dit mooie gebied en daar hebben we dan ook van genoten.

Bont Zandoogje








Prachtige lichte mostapijten kleurden een ondiep vennetje, vergezeld van vele gras- en rietsoorten en kruiden.





Over kleuren gesproken. Fel rood-oranje vlamden deze paddenstoeltjes naast het pad. In eerste instantie als kleine rode dopjes ontvouwen ze zich tot deze schoonheden. Ik ging ervoor op de knieen, maar mijn broek was binnen de kortste keren drijfnat, alles is hier water! Dus tot betere foto's ben ik helaas niet gekomen.


Het pad is droog en zo is het ogenschijnlijk daarnaast ook, maar niet is minder waar! Overal is water!


Bijna op het eind van onze wandeling kwamen we bij wat gemengde bosjes, waar het een bedrijvigheid was van vele vogels en dit keer ook binnen lensbereik! Toch nog even leuk en met die kuifmees ben ik best in mijn sas!




Geen opmerkingen: