dinsdag 5 maart 2013

4 maart: de Groene Jonker

Na lange tijd ben ik deze middag weer eens naar de Groene Jonker geweest. Eindelijk komt de wind uit een andere hoek en is ook nagenoeg verdwenen, waardoor de zon de guurheid kan verdrijven. 's Nachts vriest het nog, maar deze middag was zo tegen de 10 graden zo heerlijk lente-achtig. 


Het is zo leuk om over de Hogedijk aan te rijden tussen de schapenweiden door en met uitzicht over de polders. Bij de boerderijparkeerplaats was vanaf de dijk goed te zien hoeveel vogels er op en rond het water waren in deze hoek van de plassen.


Nu staat het water nog hoog en als je niet beter weet, zou je amper kunnen zien dat er een pad loopt; alleen het bankje (onder rechts) is een duidelijk baken.


Er was een enorme activiteit in de lucht. Zwermen vogels vlogen op, groepen ganzen vlogen voortdurend over. De kolganzen zijn er nog, zullen binnenkort wel wegtrekken naar het noorden. Een groepje van vijf  lepelaars lichtte ver en hoog wit op in de middagzon.




lepelaars
 Op de grond, wapperend in een zacht windje een stille getuige van het drukke vogelleven.


Op een landtong staat een lange dubbele rij van wilgenboompjes. De katjes zullen nu snel bloeien.



Kleine groepjes en grote wolken wulpen vlogen luidkeels over. Dit is het echte weide-lentegeluid! Ook enkele kieviten lieten zich horen en buitelden boven mijn hoofd over elkaar heen.




honderden wulpen




Op het eind van mijn rondje ontdekte ik op een lange rij nog tientallen scholeksters.



Vanaf de dijk verderop uitzicht over het gebied. Dit deel werd vorig jaar door vele grutto's bevolkt. Nu waren er nog alleen ganzen, veel smienten, een paar slobeenden en wintertalingen.


Terug over de Hogedijk, waar ik nog vele rotganzen in de weilanden zag, een stel Grote Canadese ganzen en een drietal grote zilverreigers tussen het reguliere volk. Het was een heerlijke middag geweest.


Geen opmerkingen: