zaterdag 21 januari 2012

Zondag 15 januari: strand Bakkum-Castricum

Het was kort voor het middaguur dat we de kust bij Castricum bereikten. Met mooiweervoorspellingen moet je op zondag een beetje de ruimte zoeken en de grote parkeerplaats bij het strand daar heeft altijd wel plaats (behalve misschien op mooie zomerdagen). Daar betaal je dan wel 5 euro voor. Na een kopje koffie zijn we de Zeeweg een stukje teruggelopen om rechtsaf de duinen in te gaan. 
  
 Het zijn voornamelijk roofvogels, zwanen, ganzen en eenden die je in deze tijd van het jaar ziet.
Een valk overzag vanaf een paaltje het grote veld bij de waterkanalen, een andere zat hoog in een boom. In de verte ontwaarden we een buizerd die het jachtgebied rustig overzag. Zwanen wiekten over.
















Twee brilduikervrouwtjes zwommen in het kanaal voor het Hoefijzermeer tussen de meerkoeten, die met takken in hun bek al nestdrift vertoonden. De natuur is van slag door het warme weer. Nu treffen we een paar dagen met een beetje vorst, maar halverwege de week gaan de temperaturen al weer omhoog, zo voorspelt men. In het meer zelf waren redelijk veel eenden, waaronder - nog net in ons gezichtsveld - twee zaagbekken.




Vorig weekend beukten de golven de kust bij een stevige noordwesten storm en windstoten van 10 of zelfs nog meer. Nu spiegelden het riet en de gekromde bomen in het rimpelloze water, evenals een grauwe gans, die ons van over het water aankeek met een blik van : he, wat moet je van me.





We boften met prachtige wolkenpartijen, donker en laaghangend, waar aanvankelijk de zon met moeite achter vandaan kon komen, zodat de hemel oranje en roze kleurde. Zelfs de uitstoot van de hoogovens lijkt dan mooi. Later dreven de wolken meer uiteen en kreeg het blauw de overhand.



Geen opmerkingen: