maandag 24 mei 2021

Ruimte, rust en vogeltumult op Sparrenhof in Gasselte

Je hebt van die kampeerterreinen waar alleen al het verblijf op de camping een groot genoegen is. Daartoe behoort Landschapscamping Sparrenhof bij Gasselte zeker ook. De camping hadden we uitgezocht omdat we graag in het gebied van de Drentsche Aa wilden verblijven. De naam is niet vergezocht: vele verschillende soorten sparren, afgewisseld met andere bomen en struiken, omringen het terrein en de kampeerplaatsen. Dat geeft een prettig gevoel van beschutting, rust en privacy. Die rust wordt hooguit verstoord door de vele vogels die zich hier eveneens veilig voelen en voldoende voedsel vinden in deze groene omgeving. Nog voor vier uur hoorde ik eens een lijster zijn eerste ochtendzang aanheffen, onmiddellijk gevolgd door een merel; dan is het koor snel compleet - totdat het 's avonds donker wordt. 

De eerste week van mei was koud en - van tijd tot tijd - nat. Maar hier was zelfs een loopje naar het sanitair tussen de buien door een plezier. De bomen waren prachtig en vele lijsters, merels, groenlingen en vinken zochten het uiterste puntje van de boom of een tak om zich te laten horen. Mussen, kool- en pimpelmezen waren ook van de partij en ook heggenmusjes heb ik menigmaal gehoord en gezien. De zwartkop heeft eveneens een welluidende zang en ook de dunne piepjes van goudhaantjes hoorde ik veel, maar ik heb er maar eentje kunnen ontdekken. Verder distelvinken, een bonte vliegenvanger en in het open veld naast de camping waren kwikstaarten. Spreeuwen, lijsters, merels en vinken scharrelden hun kostje vlak voor onze neus bij elkaar, zwaluwen zwenkten heen en weer boven onze hoofden. 







Natuurlijk profiteren ook de insecten van zo'n omgeving mee. En anders zorgt daar de bloemen- en pluktuin achter het huis wel voor. De peren- en appelbomen bloeiden, evenals de bessenstruiken. 




De tuin en randen van de camping bieden een mooi uitzicht over het omringende land. 




Vanaf de camping wandel je zo naar het nabijgelegen Drouwenerzand en het is naar alle kanten goed fietsen in dit mooie stukje Drenthe. In de volgende berichten laat ik iets meer van onze ervaringen zien. Overigens biedt ook de website van de camping veel informatie en foto's. 




Geen opmerkingen: