woensdag 30 april 2014

17 april: fietsrondje van Haren naar Zuid-Laren

Voor donderdag en vrijdag hadden we vrij spontaan een hotel in Paterswolde geboekt. Het is een soort logisch vervolg op onze eerdere verblijven in Drenthe en Groningen. De Hondsrug strekt zich vanuit Drenthe uit tot de stad Groningen en dat maakt het landschap in dit zuidelijke stukje van de provincie bijzonder afwisselend met zand- en veengronden en de kleipolders. 


We begonnen onze minivakantie die middag met een fietstocht vanuit Haren naar de bossen rond het dorp Glimmen en zo verder naar het zuiden tot Noordlaren. Vandaar weer terug naar Haren. Van de P&R konden we zo een klein fietspaadje inrijden, waar we ons tussen het bos en de landerijen (daarachter de snelweg!) meteen in de natuur voelden. Door de buitenwijken van Haren ging het ,tot we echt in het buitengebied kwamen. Haren is trouwens een prachtig dorp met veel mooie huizen en kapitale villa's.




Buiten Haren gekomen: zandwegen en oude boerderijen, mooi gerestaureerd.


Glimmen is ook zo'n aardig dorpje, rijk met een kasteel met park en oude boerderijen, die van oudsher tot het landgoed behoorden. Langs de golfbaan, weilanden en een prachtig aangrenzend natuurgebiedje, waar Schotse hooglanders graasden en een ooievaar tussen het ruige gras en riet rondscharrelde op zoek naar zijn eigen kostje. We zijn gekomen in het stroomgebied van de Drentsche Aa.



Door de bossen over knisperende fietspaadjes bereikten we een open heideveld, geel van lage bremstruikjes. Grazende runderen en op hoger niveau een boompieper of een boomleeuwerik (nog niet zeker) die uit volle borst de aandacht trok.




Het fietspad liep onder een zandweg en een hoger gelegen es die afliep naar een waterloop (Drentsche Aa?) Slechts een paar koeien behoefden deze grote groene weide met elkaar te delen.





Bossen, weiden, boerderijen en landerijen wisselen elkaar hier af. Zo kwamen we in Midlaren, combinatiegemeente met Tynaarloo en dat kenden we van ons verblijf vorig jaar in Drenthe. Zo'n boerderijtje als dit oogt beslist Drenths.


Noordlaren heeft nog veel van de oude karakteristieke bebouwing en is daardoor beschermd dorpsgezicht. Het Bartholomeuskerkje is van de 13e eeuw en als je het toevallig open aantreft, kun je het interieur met de 15e eeuwse muurschilderingen, de preekstoel uit 1675 en het orgel uit de 19e eeuw bewonderen. Bij de molen de Korenschoof troffen we een visboer, bij wie we een lekker lunchhapje konden nuttigen. Boven ons hoofd vlogen kraaien af en aan naar hun nesten, waar fladderende vleugeltjes getuigden van hongerige magen.





Impressie van de bebouwing en verschillende boerderijtypen.






Terug door de bossen rond Glimmen zagen we ineens een paar reeen in een weitje achter de huizen. Ze zagen ons ook, helaas....



In het veld vlakbij ons uitgangspunt in Haren zat trouw de ooievaar te broeden die we ook op de heenweg al hadden gezien. De partner was op zoek naar voedsel in het veld.

dinsdag 29 april 2014

Zaterdag 5 april: bolletje-pijltje door het Groene Hart


Zo, ik weet nu wat een bolletje-pijltjerit is. Dankzij mijn broer konden we in een Saab cabriolet meedoen aan een oldtimers-cabrio-rit door het Groene Hart, een nieuwe ervaring voor ons! 
De tocht voerde over talloze smalle pittoreske weggetjes van Leimuiden naar Rijnsaterswoude en kruip-door-sluip-door via-via naar De Hoef, vervolgens langs de ons zo bekende Hogedijk naar de Groene Jonker. Langs de Nieuwkoopse Plassen en de Zuideinder plas naar de Meije, langs de Kromme Mijdrecht naar Amstelhoek en vandaar door de polder naar de Oude Waver, langs Botshol naar Abcoude waar we het Gein volgden richting Weesp om spoorslags via de andere oever weer terug te tuffen naar Abcoude.  Via Baambrugge reden we naar het mooie Loenen aan de Vecht, vandaar naar Vinkeveen en tenslotte via allerlei polder- en kronkelweggetjes weer langzaam terug naar Leimuiden.

Bij de Kattenbrug

Tolhuissluis


De dag begon nevelig en koud: dikke jas, sjaals en een pet waren afdoende. En terwijl langzaam maar zeker de zon de overhand kreeg konden we wat laagjes afpellen en was het genieten in onze luxe open bolide. Tussentijds konden we nog even opwarmen in de kassen van Kwekerij Ton van de Hoorn, die geopend was voor bezoekers ter gelegenheid van de Open Kassendag. Talloze kwekerijen langs het kanaal waren geopend en trokken veel belangstellenden.



Achter de machine de man die een gaatje in de aarde maakt en de stekken erin steekt. En de resultaten.




Het Groene Hart in lentetooi en overal jong grut, van pluizebollen tot wollebollen.




De oude Waver


Het Gein is ook altijd weer genieten, vanwege de prachtige natuur van het Gein zelf en de weidse vergezichten, maar ook vanwege de vele oude boerderijen - klein en groot - landhuisjes en statige herenhuizen of zoals hier dit kleine kerkje, waar we nu welkom waren voor koffie en appeltaart.






En een paar foto's uit Aarlanderveen:




Over het dijkje van Langeraar naar Bilderdam kleurden de velden al op van de bloembollen, nog niet in vol ornaat, maar dat zou niet lang meer duren met deze temperaturen.


Wandelingen en fietstochten blijven favoriet, maar dit was voor een keer een heel leuke ervaring en een erg aardig cadeautje! En een prachtig stukje Nederland!